Zonterapi

   Vad är Zonterapi och hur fungerar det?
Alla kroppsdelar och organ i kroppen har en motsvarande zon på bl. a. fötterna. Genom att massera och trycka på dessa reflexzoner kan man lindra sjukdomar och lösa upp spänningar i kroppen.
Zonterapi har utövats under flera tusen år i Kina, Egypten och av flera indianstammar i Nordamerika.
Zonterapi/Reflexologi är framför allt en utrensningsmetod. Eftersom vi samlar på oss “skräp” i kroppen, mest i tarmarna, levern och njurarna, är det dessa utrensningsorgan som först behöver behandlas. Det kan ta ett par behandlingar innan t. ex. tarmarna har kommit igång ordentligt, men då har ibland även andra besvär försvunnit.
Man kan också symtombehandla t. ex. migrän. Men eftersom migrän ofta kommer tillbaka är det viktigt att ta reda på orsaken och behandla den. Det som är positivt vid en symtombehandling är att man för tillfället inte behöver ta värktabletter.
På fötterna finns också akupunkturpunkter som stimuleras vid behandlingen, så metoden går till viss del hand i hand med akupunktur, akupressur, shiatsu m. m.
Zonterapi fungerar som en startmotor och hjälper kroppen till självläkning. Det är alltså inte zonterapeuten som läker eller helar, utan kroppen själv med lite starthjälp!
Målet med zonterapi är att återfå balans och jämvikt i kroppen.
Det är viktigt att man är lugn och avslappnad när man får zonterapi, eftersom det är då en läkning är möjlig.
En behandling ska vara behaglig även om det kan kännas mer på vissa ställen.
Det beskrivs av många som “behagligt ont”, och det är dessa ömma zoner som visar var på motsvarande plats i kroppen man har “ont”. En behandling tar ca 45-60 minuter. Första gången tar det lite längre tid. Du som kund, får om Du vill, sitta med fötterna i fotbad under tiden som vi pratar om Din hälsohistoria.
Jag börjar med att mjuka upp Dina fötter och vrister. Det är för att “öppna upp”, och kroppen lättare ska kunna ta till sig behandlingen. Sedan följer en grundbehandling. Jag går igenom hela kroppen i Dina fötter, och det är viktigt att Du talar om när och var det gör lite mer ont. På de zonerna får Du lite extra behandling. Jag går också igenom de “kroppsdelar” som Du eventuellt har besvär med, t. ex. nacke och axlar. Behandlingen avslutas med några minuters skön fotmassage, med olja eller fotkräm om Du vill det.

   Hur mår man efter en behandling?
Reaktioner efter zonterapi är positivt. Det är ett tecken på att kroppen svarar på behandlingen. Det vanligaste är att man blir trött och frusen. Man kan också känna av illamående, hudreaktioner, diarré, feber, yrsel, myrkrypningar, och att “gamla krämpor blir som nya”, de kommer upp till ytan och klingar av så småningom. Alla reaktioner är dock övergående. Ju mer vatten man dricker efter en behandling, desto mindre känner man av det. Man ska helst ta det lugnt resten av dagen.
Även reaktioner som välbefinnande och mer energi är vanligt!

   Vad kan man behandla med Zonterapi?
Det vanligaste jag behandlar är
 • spänningshuvudvärk och migrän
 • värk i nacke, axlar, skuldror och rygg
 • mag- och tarmproblem


 •    Kan vem som helst få zonterapi?
  Nej, alla kan inte ta emot zonterapi. Jag ger inte behandling till den
 • som har organ- eller konstgjorda inplantat, t. ex. pace-maker, nya höftleder, ögonlinser m. m.
 • som nyligen genomgått stor operation
 • som har diabetes, cancer, eller epilepsi
 • som är gravid
 • som har feber (lite förkylning är OK)
 • som har dåligt allmäntillstånd
 • Barn under 8 år får man inte behandla.